Kiinnostaako valmentautuminen?

KMiten ratsastustunti eroa valmennuksesta? Itse koen, että valmennuksissa on vaatimustaso korkeammalla. Valmennuksissa halutaan intensiivisemmin syventyä harjoiteisiin, jotta päästään päämäärään. Valmentautumalla halutaan myös päästä johonkin tavoitteeseen, kenties kilpailemaan tai kehittämään omaa taitoa uudelle tasolle?

Valmentautumisella tarkoitan myös sitä, että tehdään laajempi treeni- ja harjoitussuunnitelma. Huomioidaan ratsastaja ja hevonen kokonaisuutena, kuten molempien kunto, ikä, fysiikka ja taso. Näiden perusteella tehdään kokonaisvaltainen suunnitelma arkeen, joskus se pitää sisällään oheisharjoitukset (kunnonkohotus esimerkiksi lenkillä tai lihaskunnon vahvistaminen kuntosalilla).

Kuinka paljon aikaa ratsastajalla on sitoutua valmentautumiseen ja harjoituksiin? Onko sinulla tavoitteena päästä kisakentille?

Huomioidaan myös mahdolliset rajoitteet ja muut suuret tekijöitä ja koetetaan työskennellä niiden kanssa. Yleensä valmentautumisessa ratsastajalla on niin sanottu nimikkohevonen, se voi olla oma tai ratsutettava/vuokratta/lainatta/ylläpidettävä hevonen, jonka kanssa parannetaan yhteistyötä. Välillä hevosia voi olla useampia, mutta valmennussuunnitelmaa tehdessä otetaan yleensä huomioon ratsukon yhteinen kehittyminen ja eteneminen.

Miten sitten ratsastustunnit? Ratsastustunnilla panostetaan ratsastuksen oppimiseen yleisellä tasolla-

Samanlaista intensiivisyyttä ja jopa vaatimustasoa ei näe perinteisellä ratsastustunnilla. Voit harrastaa kerran viikossa tai käydä silloin tällöin opetuksessa.

Toki tavoite on se, että opitaan ratsastamaan. Opetellaan ja harjoitellaan eri tehtäviä ja yritetään joka tunnilla saada onnistunut suoritus. Hyvä perusratsastus on A ja Ö myös valmennuksissa. Perusratsastuksessa pyritään monipuoliseen ja toiminnalliseen harjoitteluun ja myös valmennuksissa kokeillaan useasti niin esteitä, maastoilua, kouluratsastusta, mennään ilman satulaa ym.

Ratsastustunneilla ja -kursseilla ratsastetaan yleensä useammalla eri hevosella ja opitaan eri apujen käyttöä, tasapainoa, hallintaa sekä opitaan tuntemaan hevosta eläimenä.

Toivottavasti tämä auttoi! Muistakaa, että tämä on vai oma näkemykseni valmentautumisen ja ratsastustuntein erosta.