En osaa edes laskea kuinka monta kertaa hyvä kevyt istunta on pelastanut minut ratsailta putoamiselta. Hyvä tasapaino ja kevyt istunta menevät käsi kädessä ja valitettavan paljon näkee nykyään, ettei kevyttä istuntaa opeteta muutoin, kun puomeilla ja esteillä.
Miksi kevyt istunta on niin tärkeä?
Kun istut suuren, upean 300–600 kg painavan eläimen selässä, on tärkeä hallita oma keho. Hevoset kuten ihmisetkin kompuroivat, tumpeloivat, säikähtävät, menettävät tasapainon sekä ottavat virheaskeleita, puhumattakaan ”ilon pyrähdyksistä”, kiitolaukoista, ylämäistä ja tietenkin este- sekä kenttäratsastuksesta.
Hyvä kevyt istunta antaa ratsastajalle lähtökohtaisesti enemmän itsevarmuutta. Kun tasapaino löytyy, voi aina luottaa omaan kehoon tarvittaessa. Kevyt istunta auttaa mukautumaan liikeisiin ja löytämään rytmin liikkeessä.
Joskus tulee eteen hevonen, jonka laukka ei vaan meinaa sopia omaan kehoon. Liike voi tuntua liian isolta, ehkä se irrottaa liikaa ratsastaja satulasta? Tai vaikka töksäyttää? Tai se voi tuntua mahdottoman nopealta ja pieneltä? Mukautuminen sekä joustaminen hevosen liikkeisiin voi alkuun olla vaikeaa.
Hyvänä vinkkinä on ensin koettaa saada laukan rytmi hyväksi kevyessä istunnassa. Sen jälkeen rauhassa laskeutua perusistuntaan. Rytmin löytämiseksi voidaan laittaa paino omille jaloille, jottei tarvitse heti keskittyä oman kehon ’vatkaamiseen’ vaan pelkästään rytmiin.
Oma kevyt istunta voi toimia itsellekin hyvänä taukona, jolloin eri lihakset tekevät töitä.
Miten kevyt istunta hyödyntää hevosta?
Kun nouset tasapainoisesti omille jalustimille sekä hallitset niin jalkasi sekä koko vartalosi, annat hevosen selälle tilaa liikkua. Monesti myös omat virheasennot saattavat vaikuttaa hevoseen ja tietyt avut eivät näin ollen mene heti läpi
Esimerkkinä laukan ylläpitäminen: nosto onnistuu, mutta laukka ei jatku? Mikäli ratsastajalla on tapana puristaa reisillä tai polvella, saattaa herkkä hevonen tiputtaa askellajin laukasta raviin. Usein laukan jälkeinen ravi on voimakasta ja pompottavaa eli ei kovin helposti istuttavaa. Tunnistatte varmasti mistä puhun 😉
Ryhmin löytäminen on hyvä myös hevosen kannalta. Takajalkojen on alettava ponnistamaan, eikä laahautua vain minimimäärän perässä. Ratsastaja, joka ei aina pysty joustamaan lantiosta ja keskivartalosta saattaa hyvin myös hidastaa hevosen jalkojen aktivisuutta.
Maneesittomilla talleilla myös hevosilla kestää helposti pitkään lämmetä kylmässä ilmassa ja niin ollen jousto liikkeestä saattaa olla hetken kadoksissa. Hyvä kevyt istunta alkuverrytellyssä antaa hevosen käyttää lihaksiaan ilman ratsastajan painoa.
Kevyellä istunnalla voidaan myös rentouttaa sekä rauhoittaa hevosta, lisäämällä vielä äänikehun tai taputuksen ja monet hevoset kokevatkin kevyeen istunnan jopa palkintona ja kiitoksena. Tätä näkee monesti niin esteillä, kun kouluratsastuksessa.
Kenttäratsastuksessa ratsastetaan suurin osa radasta kevyessä istunnassa, jotta hevosen selkää ei kuormiteta ja se sille annetaan parhaat mahdollisuudet suorittaa hyvää laukkaa sekä hypätä vaativassa maastossa.
Myös nuorilla hevosilla ratsastetaan kevyessä istunnassa usein. Ei haluta kuormittaa nuorta hevosta, joka ei ole vielä täysin löytänyt omaa tasapainoaan sekä ratsastajan lisäpainon kantaminen on uutta.
Eli nyt viimeistään miettimään omaa kevyttä istuntaa. Kevyttä istuntaa voi harjoitella myös maasta käsin erilaisilla tasapainoharjoituksilla, venyttelyllä sekä koordinointijumpilla, jolla voimistetaan myös jalkojen lihaksistoa.